Biografie

Belinda met Cor Witschge als Pipo in 1960

Belinda Meuldijk, dochter van de schrijver Wim Meuldijk, geestelijk vader van Pipo de clown, de kinderserie die in 1958 voor het eerst op televisie verscheen, kwam van jongs af aan in de tv-studio's.
Toen in 1965/66 de Pipo serie 'dag vogels, dag bloemen' in Bussum, in de tuin het ouderlijk huis 'Beaulieu' werd opgenomen, stonden de camera's 's nachts in Belinda's slaapkamer opgeslagen. Het huis deed dienst als kleed- en grime-kamer en in de enorme tuin stond de Pipo-wagen die haar vader zelf gebouwd had, en de ezel Nononono. Belinda's beroepskeuze lag dus voor de hand: schrijver (zoals vader Wim) of actrice (zoals de andere 'grote mensen' om haar heen.)

Het schrijven uitte zich op die zeer jonge leeftijd door het maken van 'paardenverhalen', avonturen van de 'wilde zwarte hengst', die zij in haar fantasie bezat. Op haar 8e jaar kreeg ze haar eerste pony, gevolgd door vele andere dieren, die de stallen van Beaulieu bevolkten. Het was een dierenliefde die levenslang was en uiteindelijk in o.a. 'Een zwart paard', haar eerste roman in 1998, resulteerde.

Het acteren bleef in die eerste jaren bij het nu en dan figureren in de PIPO-series, de rol van Petra heeft Belinda nooit gespeeld, al was ze wel 'rol-model'. Op haar zestiende kreeg zij na een auditie de rol van 'Machtfeld', in Willy van Hemert's 'Dynastie der kleine Luyden'. In 1974, werd ze door Ellen Jens van de VPRO gevraagd voor de rol van Fatima in 'Volk en Vaderliefde'.


Belinda op de rug van NononoMet floormamager Ted DellenHet stuk, geschreven door Harry Mullisch en geregisseerd door Wim T. Schippers, was een moderne interpretatie van een Herodotus-verhaal. Belinda als de mooie Fatima, getrouwd met Perzische heerser Smerdes, die door haar ontmaskerd wordt als bedrieger, viel bijzonder op. Niet in de laatste plaats omdat Fatima grotendeels ontkleed door het 1 uur durende stuk ging. De kranten en dagbladen stonden er vol van, met koppen als ' Belinda: "Ik had in elk geval geen last van kleren, die niet pasten!" De Telegraaf meldde: "Journaal-assistente in nieuwe rol" (ze was werkzaam bij het NOS-journaal) en de Gooi en Eemlander 'Belinda trok met bloten billen record-publiek'! Record of niet, ze trok in elk geval de aandacht van Paul Verhoeven, die op het moment dat de 'bad-scene' werd opgenomen, in het studio-complex aanwezig was. Volgens de legende wil het, dat hij bij het zien van deze scene op het besloten monitorsysteem, besloot dat hij Belinda wilde voor de rol van Esther, in de nieuwe, duurste Nederlandse speelfilm die tot dan toe gemaakt zou worden, 'De Soldaat van Oranje'. Op de auditie voor de rol, volgde een persconferentie in 1975, waarbij Belinda werd voorgesteld als 'De nieuwe ontdekking', van regisseur Paul Verhoeven en producent Rob Houer. De opnames vonden plaats in Leiden, Noordwijk en Wassenaar, en namen meer dan een jaar in beslag. Omdat Belinda in die tijd in Engeland woonde met haar acteur-vriend Michael Billington, arriveerde zij vaak op de ochtend van de opnames in Hoek van Holland met de boot, alwaar een chauffeur klaar stond om haar naar de set te brengen. Het was een hectische tijd. Maar de rol van de joodse Esther, die tijdens de oorlog beschermd wordt dankzij het collaboreren van haar verloofde Robbie (Eddie Habbema) met de Duitsers, een verhouding heeft met zijn vriend Eric (Rutger Hauer) en tenslotte aan het Als Petraeind van de oorlog, als kaalgeknipte 'moffenhoer' nog een korte ontmoeting heeft met de held, Eric, werd met overtuiging neergezet. Tijdens de Koninklijke premiere in Amsterdam kon Belinda niet aanwezig zijn; ze had inmiddels een rol als bruid van Dracula in de gelijknamige serie van de BBC, met Louis Jordan als de vampier. Als lid van de Britse vakbond, was Belinda in staat om in Engeland als actrice te werken en dat deed zij ook, tot 1978. In Holland speelde ze in die tijd de rol van Nancy in 'Gaslicht' en 'Geurend Gras' in "Pipo in West-Best', en tijdens een ander kort bezoek aan 't thuisfront, dreef zij in de gracht in Amsterdam, als zeemeermin voor "Pipo en het grachten-geheim'.

 In 1979, na definitief Engeland de rug te hebben gekeerd, werd ze pop-fotografe met een eigen studio in Hilversum. De televisiestudio's in diezelfde plaats, waarin programma's als "Toppop' werden opgenomen, waren nu haar werkterrein. Na een jaar verscheen haar eerste boek; een detective die zich afspeelt in die muziekwereld; 'Mooie Mensen', alsmede haar eerste (en laatste) single; "Last Disco". De ervaringen in die wereld van popmuziek, in de hoogtij dagen waarin groot geld werd verdiend en de sterren op hun promo-tour ook kleine landjes zoals Nederland aandeden, waren een bron van inspiratie. Er was een onafgebroken stroom van popartiesten die neerstreken in de Hilversumse studios, beroemdheden die daarna graag even tot rust kwamen in de kleine studio aan de S'Gravelandseweg, waar Belinda ze met Freek Arriens, vriend en top fotograaf fotografeerde voor bladen als 'De Hitkrant”. En zo verschenen The Police, Japan, Boney M en vele anderen voor de lens van haar Nikon.

"Mooie Mensen' werd op het laatst moment voorzien van illustraties van Herman Brood, die Belinda goed kende. Hij tekende, terwijl zij hem het verhaal vertelde, in de dummie van haar boek op de blanco pagina's.

Wim Hazeu van uitgeverij Elsevier realiseerde zich het belang van die illustraties en zette de persen stil, om ze alsnog op te nemen in het boek.'Mooie Men
""sen' werd het best door de pers gecoverde boek van 1980 voor Elsevier. Vele jaren later verscheen 'Het Rose Hotel' van Belinda, wederom met Hazeu als uitgever, deze keer bij uitgeverij 'de Fontijn'. "Het Rose hotel" is een bundel korte autobiografische impressies, gelardeerd met songteksten die Belinda schreef voor Rob de Nijs, met wie zij in 1981 ging samenwonen en vervolgens trouwde in '84.

In 1983 was toen al hun zoon Robbert Roman geboren, en in 1985 volgde, na een zware zwangerschap, Yoshi Christopher. Het huwelijk, hoewel de vriendschap bleef, leed schipbreuk in 1991. De druk van de media daarbij was voor deze twee mensen, die hun leven lang al in de schijnwerpers hadden gestaan, enorm. Rob de Nijs verscheen met zijn nieuwe vriendin in de bladen en Belinda besloot om, in weerwil van de verwachting van 'betraande verhalen' in de pers iets heel anders te doen: ze kwam met een naakt reportage in de Playboy.

Een jaar later was de breuk gelijmd, al bleef het echtpaar apart wonen. Het maken van hun muziek was ononderbroken gebleven. Op de CD's 'Hartslag' en 'Tussen jou en mij', gemaakt in die jaren, is in Belinda's teksten veel terug te vinden over de gevoelens uit die periode.

Mooie Mensen. Foto Freek ArriensVoor acteren zoals zij vroeger gedaan had, was geen ruimte meer met twee jonge kinderen en het vele werk als auteur. Zelfs voor een kleine rol in Goede Tijden Slechte Tijden, waar zij de ijskoude zakenvrouw Ada Erens speelde, was eigenlijk geen tijd. Oorspronkelijk gevraagd voor 4 afleveringen, werden het er 6, maar daarna mocht haar karakter gelukkig verdwijnen.

Wat wél goed te combineren was met een gezin, was het schrijven van boeken. In 1995 'Beestenweer', korte waargebeurde dierenverhalen van Belinda's eigen veestapel, en in '97 de bundel 'Over Leven' waarin de teksten die zij tot op die datum schreef voor Rob de Nijs staan.
In 1998 verschenen vervolgens bij uitgeverij de Kern (na een fusie met de 'Prom en Fontijn'.) de roman 'Eeen zwart paard' , en bij uitgeverij van Ditmar , 'Een grrot hart, alsmede de luxe paperback-versie van 'Beestenweer'.

In 2001 ontving zij de hoogste onderscheiding die een Nederlandse artiest kan krijgen, een Gouden Harp voor haar totale oeuvre.

De winnaars ontvingen hun prijs, een kleine harpvormige speld, op 27 februari uitgereikt tijdens het Nederlands Muziekfeest in de Music Hall in Amsterdam.In 2001 werd de bundel aangevuld tot de 210 teksten die zij tot dan toe had geschreven en herdoopt in 'Tussen jou en mij'. Naast het schrijven van de vele songteksten deed Belinda promotioneel werk ten behoeve van de shows en CD's, zoals het monteren van clips en opzetten van tv-shows waarin de Nijs centraal stond.De Gouden Harpen zijn prestigieuze onderscheidingen voor artiesten en componisten die zich tijdens hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse lichte muziek. De Gouden Harpen werden in 1962 voor de eerste keer uitgereikt.

Het diepe gevoel van geluk, maar ook de zorgen die je als ouder van een kind ervaart, verwoordde Belinda op de CD 'Engelen uitgezonderd' in 2001, waarvoor zij alle teksten schreef en ook de cover en het boekje van de cd verzorgde, met schilderijen van eigen hand.

Enkele jaren daarvoor, in 1996 , schreef ze voor Rob de Nijs, 'Banger Hart', waar componist Ellert Driessen de muziek op schreef.
De single zou uiteindelijk maar liefst zes weken op de eerste plaats blijven staan.
Ook het album waarop 'Banger Hart' stond, 'De Band, De zanger en het meisje', waarvan zij de meeste teksten schreef, werd platina.
Ballades, Tijdlloos, Overleven, Chansons, Vanaf Vandaag en Licht, zijn de laatste cd's waarvan Belinda het merendeel van de teksten schreef.
Ook toen het huwelijk voorgoed voorbij was in 2005, schreef ze nog de teksten voor een nieuwe kerst-cd, en zorgde ter promotie daarvan voor o.a. tv exposure.

In 2007, een zeer bewogen jaar, verscheen het boek De wereld volgens Yoshi, dat zij als moeder van een autistisch kind schreef over haar ervaringen met hem.

“Hoe is het om moeder te zijn van een kind met een verstandelijke beperking? Hoe ziet die wereld er uit en we is er nou eigenlijk beperkt ?”'De wereld volgens Yoshi' verscheen na de publiekelijke vete die ze met haar ex-man Rob de Nijs uitvocht.
"We hebben een maand niets kunnen doen, we konden alleen maar daar aan denken", vertelt Belinda. "Al onze herinneringen waren doordrenkt met die ellende. Daarna zijn we doorgegaan. We zouden hebben toegegeven aan die neerwaartse spiraal als we al het werk hadden neergelegd."Het was oorspronkelijk niet de bedoeling dat Yoshi mee zou schrijven aan het boek. Meuldijk had hem echter nodig als referentiekader. "Ik kwam steeds meer naar hem toe omdat hij een geheugen heeft van heb ik jou daar. Ook zijn gevoel wilde ik weten en daardoor kreeg Yos een groter aandeel in het boek dan ikzelf."

Yoshi is trots op het boek. "Ik wilde een mooi boek over reizen schrijven", vertelt hij. "Om te laten zien dat niet iedere autist zo is dat hij iedere dag hetzelfde wil doen. Dat heb ik niet. Als je reizen op een goede manier doet is dat ook een vorm van rust en regelmaat."

Belinda heeft samen met haar zoons Yoshi en Robbert verre reizen gemaakt naar onder meer de Verenigde Staten en Japan. "Reizen met Yoshi is een belevenis. Hij is voor mij de lijm met de rest van de wereld. Ik zie dingen en ik ontmoet mensen die ik anders nooit had gezien en ontmoet."

 Tijdens een van de vele liefdadigheids en animal awareness-parties die zij in het kader van haar werk als dierenliefhebber bezocht met Gigi, ontmoette zij Thierry Duval

Met Thierry aan haar zijde kon Belinda terugkeren naar die grote liefde voor dieren.Hij was van oorsprong hondentrainer, en deelde haar passie voor het helpen van zwerfdieren.

Samen met Thierry maakte ze in 2006 een documentaire over de ezels in Corfu, Griekenland, die door de TROS werd uitgezonden."Belinda
Belinda  Thiery
Ze namen deel aan veel dieren acties, van het uitreiken van de prijs van de PVVD voor de mooiste modderpoel voor scharrelvarkens tot anti broodfok demonstraties die tot op het Binnenhof in Den Haag werden gehouden.
Intussen was er een warme band ontstaan tussen Thierry en Belinda's vader in Spanje, en vroeg hij Thierry om de zaken aangaande Pipo voortaan te leiden.Toen op tweede kerstdag 2007 Belinda's vader onverwacht overleed in zijn finca in Spanje, was het plan om een musical te maken met Pipo de clown in een begin stadium.Wim Meuldijk zou de tekst van de musical schrijven en Belinda, vanwege haar ervaring als songwriter, de muziekteksten.
Nu hij was overleden, moest Belinda zijn werk overnemen en in de huid van haar vader, de geestelijk vader van Pipo kruipen.In 2009 verscheen de musical op de planken, met muziek van Maarten Peters, met wie Belinda veelvuldig prachtige stukken had geschreven voor haar ex-man Rob de Nijs, zoals bijvoorbeeld 'Vanaf Vandaag”.
Ook de partner van Maarten, Margriet Eshuijs, droeg veel bij tot de uiteindelijke sprookjesachtige uitvoering van de musical.

De media over Pipo de Musical:

  • De Telegraaf: "Pipo is terug"
  • Volkskrant: “Pipo de Musical ademt de sfeer van het origineel”
  • Eindhovens Dagblad: “Een Pipo om weer verliefd op te worden”
  • De Gelderlander: “Onverstoorbare vriendelijkheid - het kon niet uitblijven: na een succesvolle film over Pipo de Clown nu ook een heuse musical”
  • Musical.blog.nl: “Een feest van herkenning zijn voor ouders en grootouders en een heerlijke kennismaking voor de kleintjes.”

Het geplande seizoen werd met succes volbracht, en momenteel zijn de plannen voor een PIPO-film en PIPO-tv productie weer in volle gang.Direct na het schrijven van de Pipo musical begon Belinda aan het vastleggen van haar vaders bewogen en inspirerende leven. Over zijn biografie Pappa Pipo die op zijn verjaardag , 8 juni 2011 uitkwam bij The House of books, staat meer op deze site onder "Papa Pipo”.

In augustus 2011, vijf jaar nadat hij haar voor het eerst ten huwelijk had gevraagd, trouwde Belinda met Thierry Duval.


Zij wonen, samen met Belinda's zoon Yoshi, aan de rand van een groot bos bij Apeldoorn.